Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Update NOW, TVL en uitstel van belastingbetaling

Gepubliceerd op: 6 mei 2021

Update NOW, TVL en uitstel van belastingbetaling

Het is even stil geweest rond alle informatie over de steunmaatregelen vanwege de coronacrisis maar in mei staan er toch weer nieuwe ontwikkelingen op de agenda. En dat is maar goed ook! De meeste ondernemers smachten naar een nieuwe aanvraagronde voor de steunmaatregelen. We zitten immers al ver in het tweede kwartaal en er zijn nog weinig versoepelingen geweest. Winkelen kan weer maar wel naar rato van het winkeloppervlak en de terrassen mogen alleen ’s middags open. Voorlopig zijn er nog geen verdere versoepelingen in het vooruitzicht dus steunmaatregelen zijn hard nodig!

Hieronder geven wij een update over de belangrijkste coronasteunmaatregelen.

NOW 5

Vanaf vandaag (6 mei 2021) is het mogelijk bij het UWV de NOW 5 aan te vragen. Dat is tien dagen eerder dan aangegeven. De aanvraag kan tot en met 30 juni as. Voor veel ondernemers zal het fijn zijn als al zo snel de aanvraag gedaan kan worden. Immers, mei is de maand waarin het vakantiegeld uitbetaald wordt en het UWV garandeert dat voor het einde van de maand het eerste voorschot wordt uitbetaald. Mits op tijd aangevraagd uiteraard.

De voorwaarden voor NOW 5 zijn ongewijzigd ten opzichte van de vorige periode:

 1. Minimale omzetverlies van 20% ten opzichte van 2019 over drie maanden (aansluitend op de vorige aanvraagperiode)
 2. Tegemoetkoming van maximaal 85% van de loonkosten april t/m juni 2021
 3. Voorschotbetaling van 80%
 4. Uitbetaling in drie termijnen 

Op de website van het UWV is wederom een simulatietool online gezet. Hierdoor wordt het inzichtelijk wat bij minder of meer omzet de gevolgen voor de subsidie zijn. Dat is vooral handig aan het einde van de periode als meer inzicht is in de werkelijke omzet. Het kan namelijk in sommige situaties beter zijn de aanvraag in te trekken (en de subsidie terug te betalen) dan bij afrekening terugbetalen. Denk daarbij aan het voorkomen van extra accountantskosten. En omdat de aanvraag tot en met 30 juni ingediend kan worden, zal op dat moment ook meer inzicht zijn in de omzet en dus in de omzetdaling ten opzichte van de zelfde periode in 2019. Wij raden u aan hier gebruik van te maken. Indien wij u hierbij van dienst kunnen zijn, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij zijn gaarne bereid u hierbij te helpen.

 

TVL Q2-2021

Hoewel de aanvraag voor de TVL over het eerste kwartaal 2021 nog steeds aangevraagd kan worden (namelijk tot 18 mei 2021 17.00 uur), kunt u in de tweede helft van mei al direct de TVL over het tweede kwartaal 2021 aanvragen. De exacte datum is nog niet bekend maar houd u onze website (of die van het RVO) in de gaten voor de startdatum van de aanvraag. 

En er is nog meer goed nieuws! Is bij de aanvraag TVL over het eerste kwartaal 2021 vlak voor de opening van de aanvraag door het kabinet beslist dat er 85% van de vaste lasten zou worden vergoed, nu is al bekend dat dat 100% van de vaste lasten is voor de TVL over het tweede kwartaal 2021. Net als bij de eerdere aanvragen gaat het hier wel om een vooraf vastgesteld percentage vaste lasten. Dit percentage is gebaseerd op branchegegevens van het CBS. Het gaat dus niet om de werkelijk gemaakte vaste lasten.

Het minimale omzetverlies is nog steeds 30%. Het minimaal te ontvangen bedrag is 1.500 euro, het maximale bedrag is 550.000 euro voor MKB- bedrijven en 600.000 euro voor niet-MKB-bedrijven.

Er zijn echter geen opslagpercentages meer voor de horeca, non-food detailhandel en de reissector. Wel is de 21% opslag in stand gehouden voor de land- en tuinbouwbedrijven.

 

Uitstel belastingbetaling

Mogelijk dat u uitstel van betaling heeft gekregen voor de volgende belastingen:

 • Inkomstenbelasting
 • Zorgverzekeringswet
 • Vennootschapsbelasting
 • Loonheffing
 • Omzetbelasting
 • Assurantiebelasting
 • Kansspelbelasting
 • Verhuurderheffing
 • Milieubelastingen
 • Accijnzen
 • Verbruiksbelasting
 • BPM (sinds 1 mei 2020)

Als nog geen verlenging van het uitstel van betalen van belasting is aangevraagd, ontvangt u begin mei een brief van de belastingdienst dat verlenging van uitstel van betaling aangevraagd kan worden. Dit kan tot en met 30 juni 2021. Het is verstandig deze brief aan ons te geven. Indien u verlenging van het uitstel van betaling aanvraagt, is er een verschil of de belastingschuld op dat moment meer of minder dan 20.000 euro bedraagt. Als de belastingschuld op het moment van aanvraag van verlenging meer dan 20.000 euro bedraagt, moet u aannemelijk maken dat uw betalingsproblemen met name worden veroorzaakt door de coronacrisis. U kunt dit doen aan de hand van uw financiële gegevens. 

Update NOW, TVL en uitstel van belastingbetaling

Terug naar overzicht

Onze nieuwsbrief