Strenge lockdown en noodmaatregelen

Gepubliceerd op: 16 december 2020

Strenge lockdown en noodmaatregelen

Een strenge winter is het vooralsnog niet maar een strenge lockdown hebben we al wel te pakken. We zagen de lockdown allemaal al aankomen en het is helaas absoluut noodzakelijk maar het is ook voor veel van onze relaties een zeer koude douche. In het bijzonder worden onze klanten in de retailsector hard getroffen en dat zo vlak voor de kerst; een periode die traditiegetrouw garant staat voor topomzetten. En het was al geen gemakkelijk jaar. U kunt er van op aan dat wij uw belangen nauwgezet in de gaten houden en u zullen helpen met de uitvoering van alle extra noodmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd. Onderstaand noemen wij alvast twee maatregelen die nu extra aandacht behoeven.

Zodra meer bekend is over extra ondersteunende maatregelen, laten wij u dit uiteraard weten.

Ondanks de moeilijke berichten van afgelopen week, wensen wij u fijne feestdagen toe en een vooral gezond 2021!

NOW 3 voor bedrijven met personeel.

Deze regeling geeft een tegemoetkoming in de personeelskosten. De voorwaarde is dat er sprake is van een omzetverlies van tenminste 20%. Als u geen gebruik heeft gemaakt van de NOW 2 maar nu de NOW wel nodig heeft door de lockdown, dan kunt u zelf de periode kiezen waarover u de tegemoetkoming wilt hebben. Omdat de lockdown net is ingegaan, lijkt het voor de hand te liggen de periode december, januari, februari te kiezen. Neem gerust contact met ons op over de keuze.

Als u al wel gebruik heeft gemaakt van de NOW 2 dan dient de aanvraag periode voor de NOW 3 aan te sluiten op het eind van de aanvraag NOW 2.

De aanvraag dient uiterlijk 27 december a.s. ingediend te worden. Als u hiervan gebruik wilt maken dan adviseren wij u dit zo spoedig mogelijk te doen en niet te wachten tot de laatste dag. Onze ervaring is namelijk dat de site op de laatste dag snel overbelast is en als u te laat bent dan heeft u geen recht hebt op de tegemoetkoming.

Zie ook https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/aanvragen-tegemoetkoming-now-derde-aanvraagperiode.aspx

Zie ook daar voor de aanvullende voorwaarden.


TVL, tegemoetkoming vaste lasten, in het begin de TOGS

Deze regeling geeft een vergoeding voor een deel van de vaste lasten van de onderneming. In het voorjaar heette de regeling nog TOGS en was deze alleen beschikbaar voor bepaalde sectoren. Inmiddels is de regeling voor nagenoeg alle bedrijven toegankelijk.

De voorwaarde voor deze regeling is dat er sprake is van een omzetdaling van tenminste 30% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Daarnaast is de voorwaarde dat de vaste lasten tenminste € 3.000 per kwartaal zijn.

De TVL kent tijdvakken van een kalenderkwartaal. Het huidige tijdvak is dus het 4e kwartaal 2020. De omzetdaling moet berekend worden ten opzichte van het 4e kwartaal 2019. De regeling kan nu al  aangevraagd worden. De aanvraagtermijn sluit 29 januari 2021. Ook hiervoor adviseren wij dat u de regeling op tijd aanvraagt als u van mening bent dat u hier recht op hebt. Juist als u uw bedrijf nu heeft moeten sluiten door de lockdown en het omzetverlies diep wordt gevoeld, is het verstandig snel de tegemoetkoming aan te vragen. In de regel wordt er snel uitgekeerd dus dat scheelt in de liquiditeiten. Het is uiteraard wel zo dat doordat de lockdown “pas” vanaf 14 december is begonnen het omzetverlies voor veel ondernemers toch van beperkte invloed zal zijn op de totaalomzet in het vierde kwartaal 2020. Maar wij rekenen graag samen met u uit of deze regeling nu toch niet van toepassing kan zijn voor u.

Er komen ook nog regelingen voor het 1e en 2e kwartaal 2021. Die zullen dan weer in de maand na afloop van het kwartaal aangevraagd moeten worden.  Ook komt er een speciale regeling voor het verlies op voorraden. Wij houden u op de hoogte !

Zie https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tvl voor meer informatie.

Bel of mail ons gerust als u vragen heeft.


Terug naar overzicht

Onze nieuwsbrief